7Solutions Blog & News

Koolmonoxide

Dit weet u nog niet over het dodelijke koolmonoxide (co)!

In 2015 heeft de Onderzoek raad van Veiligheid een rapport betreffende een onderzoek naar aanleiding van de vele slachtoffers met betrekking tot Koolmonoxide (CO).

In deze blog leest u informatie over de gevaren van koolmonoxide, de stille veroorzaker van ongevallen. Wij delen kennis over de kenmerken en eigenschappen van het gas, waar het voor kan komen en hoe wij u kunnen helpen bij het detecteren hiervan. Daarnaast leggen wij uit wat de gevolgen van blootstelling zijn en hoe u zich kan beschremen tegen blootstelling aan te hoge waardes. Koolmonoxide en koolstofmonoxide zijn synoniemen, vroeger werd ook de term kolendamp gebruikt. 

 

In het genoemde onderzoek wordt aangegeven dat 46% van de bekende ongevallen met Koolmonoxide komt door de CV installatie of door het gebrek aan een koolmonoxidemelder. Ook blijkt uit het onderzoek dat een CV installatie niet afslaat als de hoeveelheid rookgassen (waaronder ook Koolmonoxide (CO)) in de installatie verhoogd aanwezig zijn.

 

Met dit onderzoek heeft de Nederlandse overheid de gevaren van Koolmonoxide en het belang van een goede CO-detector erkend. Om deze reden is er de intentie een nieuwe wet te formuleren die in de volksmond de ‘Gasketelwet’ genoemd wordt. (in juni 2020 is deze voor de 4de keer uitgesteld). De planning is nu januari 2022. Hierin is onder andere opgenomen dat installatiebedrijven die CV’s installeren een certificering moeten behalen, zowel op bedrijfs- als persoonsniveau.

 

Wat is Koolmonoxide?

Koolmonoxide is een giftig en reukloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbrandingen van aardgas, hout of olie. Voor een volledige verbranding is Zuurstof (O2) nodig. Tijdens de verbranding met koolstoffen reageert dit koolstof met O2 om CO2 (Koolstofdioxide) te vormen. Bij een onvolledige verbranding, door bijvoorbeeld minder zuurstof, zullen niet alle koolstoffen zich hechten aan de zuurstof en zal er Koolmonoxide gevormd worden. Ook recirculatie kan hiervoor zorgen.

Om terug te komen op het onderzoek naar ongevallen bij CV’s. Bij bijvoorbeeld stormachtig weer kunnen de rookgassen vanuit de ketel terug het rookgaskanaal ingeduwd worden. Hierdoor ontstaat er recirculatie in de ketel met een vorming van CO tot gevolg. De Koolmonoxide zal zich vervolgens ophopen en zich in de ruimte verspreiden. Maar niet alleen bij CV installaties komt CO voor. Ook bij processen in de industrie kan Koolmonoxide voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verbrandingsovens en raffinage.

 

Wat zijn de gevaren van Koolmonoxide?

Koolmonoxide wordt ook wel een ‘sluipmoordenaar’ genoemd, omdat de klachten vaak niet herkend worden. Het gas wordt vaak niet geroken en dus niet herkend. Veel voorkomende effecten na het inademen van Koolmonoxide zijn hoofdpijn, duizeligheid, verlies van concentratie, maar ook bewusteloosheid met eventueel dood tot gevolg. Koolmonoxide wordt ook zeer snel opgenomen in het bloed, waardoor de klachten snel toe kunnen nemen.

 

Wanneer kunnen de effecten op treden en hoe herken je deze?

De klachten bij inademing van CO kunnen al in zeer lage concentraties optreden. Daarom is het belang van een CO melder, oftewel koolmonoxidemelder zeer groot. Onderstaand een overzicht bij welke concentraties ongeveer welke symptomen op kunnen treden.

Concentratie in Part per Million(PPM)

Symptomen van de blootstelling

150

Hoofdpijn na ca. 1,5 uur

200

Vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid

400

Hoofdpijn binnen 1 tot 2 uur, levensbedreigend na ca. 3 uur

800

Duizelig, misselijk & stuiptrekkingen. Buiten bewustzijn binnen 2 uur, overlijden na 2 tot 3 uur

1600

Hoofdpijn, misselijk, duizelig binnen 20 min. Overlijden binnen 1 uur

2000

CV Installatie in storing

3200

Hoofdpijn, misselijk en duizelig binnen 5 tot 10 minuten. Overlijden binnen 30 minuten.

6400

Hoofdpijn, misselijk en duizelig binnen 1 tot 2 minuten. Overlijden binnen 10 tot 15 minuten.

12800

Overlijden binnen 1-3 minuten

 

Uiteraard zijn er voor werkzaamheden waarbij Koolmonoxide op zou kunnen treden grenswaarden vastgesteld door de Nederlandse Overheid. Voor CO gelden de volgende grenswaarden:

TGG 8 uur           20 ppm

TGG 15 min.       100 ppm

Kortom koolmonoxide:

  • is niet te vergelijken of te verwarren met Koolstofdioxide;
  • is een reukloos en giftig gas die snel in het bloed opgenomen wordt;
  • kan in geringe concentraties en blootstelling reeds gevolgen geven voor de mens;
  • kan de dood tot gevolg hebben;
  • Vastgestelde grenswaarden voor Nederland voor Koolmonoxide zijn:
    • TGG 8 uur; 20 ppm
    • TGG 15 min; 100 ppm
  • Gebruik van een goed onderhouden CO detector is aanbevolen.

Omdat wij als 7Solutions graag onze verantwoording nemen voor de veiligheid van onze klanten, hebben wij een speciale actie voor de installateurs. U kunt een specifiek samengestelde veiligheidsset bestellen waarmee u zich kunt beschermen tegen de gevaren van CO. Binnen de set vindt u een gaslekzoeker en persoonlijke enkelgas CO detector. Benieuwd naar andere mogelijkheden die wij bieden voor CO detectie of op zoek naar advies op maat? Neem gerust contact met mij of één van mijn collega’s op (Bellen is altijd sneller). Wij delen onze kennis en ervaring van ruim twintig jaar graag met u, zodat wij u veiligheid kunnen waarborgen. 

Wellicht ook interessant 

KALIBREREN IN DE GASDETECTIE: Dé 7 *BELANGRIJKSTE* feiten over de zin (en onzin) van kalibratie [Gasmeter]

Kwaliteit van de toestellen is top prioriteit voor ons

Informatie

7Solutions heeft een eigen service- en onderhoudsafdeling waar we elk gasdetectie-apparaat kunnen onderhouden, ongeacht het merk of de leeftijd.

Cookies maken het voor ons gemakkelijker om u onze diensten aan te bieden. Met het gebruik van onze diensten geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.