Gasdetectie was in het verleden zo goed als niet-bestaand in de infra sector. Een gasdetector werd enkel gebruikt bij specifieke werkzaamheden waar de voornaamste voor de hand liggende gevaren betrekking hebben tot gasdetectie, zoals, bijvoorbeeld het lassen aan gasleidingen, werkzaamheden in de stoep of straat, bij reeds bestaande tracés met de gekende EX gevarenbordjes eromheen of het specifiek zoeken naar aardgas lekkages boven het pijpentracé met daarvoor speciaal ontwikkelde instrumenten. De huidige gaslekzoekers zijn inmiddels zo goed dat ze het onderscheid kunnen maken tussen natuurlijk gevormd aardgas en het door ons getransporteerde aardgas in de pijpleiding.
Het laatste decennium zien we gelukkig dat het besef en de awareness groeien in de infra sector. Inmiddels is het gebruik van gasdetectie omarmd en wordt het veelvuldig ingezet.
Groei van awareness omtrent gasdetectie
Van persoonlijke beschermingsmonitoren voor mensen die vaak alleen besloten ruimtes moeten betreden voor inspectie en herstelwerkzaamheden, tot volledige stand alone wireless systemen om collectief de luchtkwaliteit te monitoren bij bijvoorbeeld de aanleg van ondergrondse parkeergarages of werkzaamheden in tunnels.
Werken in vervuilde grond
Een toepassing in de Infra sector die wij vandaag willen belichten is het “werken in vervuilde grond”. Indien bij het vooronderzoek blijkt dat er “vreemde” stoffen aanwezig kunnen zijn, wordt dit door een uitvoerig bodemonderzoek nauwkeurig in kaart gebracht. Aan de hand van deze resultaten kan de opdrachtgever dan de keuze maken uit volgende technieken:
- In-site reiniging (zonder afvoeren van de grond, deze grond wordt behandeld zonder grondverzet)
- On-site reiniging (verontreinigde grond wordt afgegraven en ter plaatse gereinigd en teruggestort.
- Ex-site (verontreinigde grond wordt afgegraven en afgevoerd voor behandeling en of verwerking elders.
Het spreekt voor zich dat er bij werken in vervuilde grond diverse voorzorgmaatregelen getroffen moeten worden, waaronder collectieve en persoonlijke beschermingsmiddelen. Wij beperken ons in dit blog tot de noden voor “gasdetectie”. Indien uit het onderzoek blijkt dat er vreemde gassen aanwezig zijn in een hoedanigheid dat een sanering vereist is, dient de werkgever het nodige te doen om zijn mensen te beschermen.
Dankzij nauwgezette monitoring kunnen we het gebruik van (on)afhankelijke ademlucht tot een minimum beperken. Hier zullen we de keuze in maken tussen gas specifieke monitoren geschikt voor een of meerdere gassen, zoals bv. de WatchGas UNI H2S en HCN of de WatchGas POLI. Geschikt voor o.a. O2, LEL, CO, H2S, NH3, HCN, CL2. De POLI is ook met een monstername pomp uitgerust om vanaf afstand te kunnen samplen.
Dit samen met een VOC-detector uitgerust met een PID-sensor. Geschikt voor de detectie van koolwaterstoffen zoals bv. benzeen, tolueen, ethylbenzeen en xyleen die geschikt is voor detectie in PPM en zelfs PPB-niveau. Hierdoor krijgt u een totale inventarisatie van de risico’s op uw site.
Contact met ons?
Aangezien de gevaren van gassen in de infra sector zo divers zijn en zelfs per site totaal verschillend kunnen zijn, is de nood en behoefte aan persoonlijk en specifiek advies per toepassing van elementair belang om te waarborgen dat de juiste detector voor de juiste toepassing gebruikt wordt. U kan hiervoor uiteraard altijd terecht bij 7Solutions.
Voor een persoonlijk advies op het gebied van gasdetectie kunt u ons bereiken op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 010-2799991. We helpen u graag!
Hopelijk tot snel.
Groeten Lars Van Ham
Dit is misschien ook interessant voor u:
CO2 kan een oplossing zijn voor zorgen over het binnenklimaat
Het 'Recht op Reparatie'. Wat is het en hoe zit dit bij gasdetectie?