7Solutions Blog & News

Koolstofmonoxide

Koolstofmonoxide, de stille sluipmoordenaar

Jaarlijks sterven er zo’n 15-20 mensen door koolstofmonoxide (CO) vergiftiging. Ook zijn er veel meldingen van personen die worden opgenomen in het ziekenhuis met ernstige klachten veroorzaakt door koolstofmonoxidevergiftiging. Koolstofmonoxide is een giftig gas wat je niet ziet, ruikt of proeft. Daarom wordt dit gas ook vaak ‘sluipmoordenaar’ genoemd.

Het gas wordt gevormd, doordat er een onvolledige verbranding plaatsvindt bij het stoken van bijvoorbeeld aardgas. Hierdoor is het mogelijk dat er in een woning of gebouw koolstofmonoxide kan verspreiden en uiteindelijk de aanwezigen, zonder dat zij het in eerste instantie doorhebben, vergiftigen.

Hoe kun je een eventuele koolstofmonoxide vergiftiging herkennen?

Het is lastig om koolstofmonoxide vergiftiging te herkennen, aangezien de effecten die voorkomen vaak niet direct herleid worden naar een koolstofmonoxidevergiftiging.

Concentratie (in ppm)

Effecten van blootstelling aan CO (Tijd Gebonden Gemiddelde/ TGG)

6

Maximaal toelaatbare concentratie voor ononderbroken blootstelling in een periode van 24 uur volgens WHO.

150

Lichte hoofdpijn na 1,5 uur.

200

Lichte hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid na 2-3 uur.

400

Frontale hoofdpijn binnen 1-2 uur levensbedreigend na 3 uur.

800

Duizeligheid, misselijkheid en stuiptrekkingen binnen 45 minuten bewusteloos binnen 2 uur. Overlijden na 2-3 uur.

1600

Hoofdpijn, duizeligheid en misselijk binnen 20 minuten. Overlijden binnen 1 uur.

3200

Hoofdpijn, duizeligheid en misselijk binnen 5-10 minuten. Overlijden binnen 25-30 minuten.

6400

Hoofdpijn, duizeligheid en misselijk binnen 1-2 minuten. Overlijden binnen 10-15 minuten.

12800

Overlijden binnen 1-3 minuten.

 

De gasketelwet:

Vanaf 1 April 2023 is de gasketelwet ingevoerd. Met eerdergenoemde reden is er besloten een nieuwe wet aan te nemen met als doel het aantal ongevallen met betrekking tot koolstofmonoxide te verminderen. Een onderdeel van deze wet is dat enkel alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en -monteurs met een bewijs van vakmanschap (CO-erkenning) + een persoonlijke CO meter dragen werkzaamheden uitvoeren aan een Cv-ketel.

Nieuw is dat zij niet alleen de waarden in het rookgaskanaal meten, maar ook de omgevingslucht in de stookruimte waar de Cv-ketel hangt, moeten controleren voordat zij de ruimte verlaten. De gemeten waarde bij het vrijgeven van de stookruimte moet lager zijn dan 5 ppm CO, ofwel koolstofmonoxide.

Als er een waarde van meer dan 20 ppm koolstofmonoxide aanwezig is, is men zelfs verplicht dit te melden bij het bevoegd gezag. Uiteraard nadat de nodige maatregelen getroffen zijn om de oorzaak weg te nemen.

Het detecteren van deze waarden kan eenvoudig door het gebruik van een persoonlijke CO-detector zoals bijvoorbeeld de WatchGas SST1 of WatchGas PDM+. De persoonlijke CO detector beschermt ook de monteur tegen een blootstelling aan te hoge waarden koolstofmonoxide.

Contact met ons?

Heeft u advies nodig over welk toestel u nodig heeft voor uw toepassing? Neem gerust contact met ons op via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of bel ons direct op: 010-2799991.

Met vriendelijke groet,

Karel Wiersma
Product manager 

Dit is misschien ook interessant voor u:

7Solutions: Toepassen en ontwikkelingen van waterstof detectie apparatuur.

7Solutions: Een greep uit onze opties voor persoonlijke gasdetectie

Informatie

7Solutions heeft een eigen service- en onderhoudsafdeling waar we elk gasdetectie-apparaat kunnen onderhouden, ongeacht het merk of de leeftijd.