7Solutions Blog & News

CO2 detectie kan een oplossing zijn voor zorgen over het binnenklimaat

CO2 detectie kan een oplossing zijn voor zorgen over het binnenklimaat

In dit blog vertellen we hoe CO2 detectie kan helpen om luchtkwaliteit te monitoren. In deze tijd is het steeds belangrijker voor basisscholen, middelbare scholen, universiteiten, bedrijven en kinderdagverblijven om tijdig te ventileren bij te hoge concentraties.

Zoals opgenomen in de basis gedragsregels is ventilatie enorm belangrijk in de strijd tegen corona. Het ziet ernaar uit dat Corona blijvend probleem is. Met steeds nieuwe adviezen en aangepaste maatregelen hopen wij natuurlijk dat het aantal Corona besmettingen weer gaat afnemen. Belangrijk onderdeel hierin is de luchtkwaliteit binnen lokalen van middelbare scholen, universiteiten en kinderdagverblijven. In de media hoor je dat de ventilatie in ruim 25% van alle scholen ondermaats is, dit komt uit een onderzoek van oa. TU Eindhoven. Het aanpassen van deze scholen kost enorme bedragen en zal zeker niet op heel korte termijn zijn afgerond. Begrijpelijk dat ouders en leraren zich zorgen maken over besmettingen op de scholen. Bewezen is dat door een slechte luchtkwaliteit binnen bedompte ruimtes het Coronavirus zich gemakkelijker kan verspreiden. Het meest logisch is dat dit virus door aerosolen, kleine uitgeademde vochtdeeltjes, verspreid wordt. Naast deze aerosolen ademen we allemaal CO2 uit. CO2 is hierdoor een goede paramater om de ventilatiegraad in ruimten te bewaken. Daarnaast is het ook niet prettig werken of studeren in een ruimte met te weinig ventilatie. Met CO2 detectie is het mogelijk om op tijd gewaarschuwd te worden wanneer de luchtkwaliteit ondermaats is en er dus geventileerd moet worden.

CO2 detectie geeft advies om te ventileren!

Momenteel wordt CO2 detectie (vast opgesteld) al gebruikt in diverse kantoren en scholen om een ventilatiesysteem centraal te regelen op basis van de CO2 concentratie. Op zich is dit een prima systeem echter geeft dit vaak maar betrekkelijk weinig inzicht in de situatie per lokaal of kantoorruimte. Daarnaast kennen oudere kantoren en schoolgebouwen dergelijke systemen niet. De praktijk is dat men daar ramen en deuren tegen elkaar openzet om zo de CO2 waarde laag te houden. Het gevolg is dan weer kou en hoge stookkosten.  Maar hoe weet je nu of je voldoende ventileert binnen de lokalen van middelbare scholen, universiteiten en kinderdagverblijven? (lees onder deze foto meer).


Natuurlijk moet je als eerst kijken naar je manier van ventileren, werkt deze naar behoren, kan deze het aantal personen in de ruimte voldoende voorzien van kwalitatief goede lucht? Is de afzuiging en toevoer van verse lucht voldoende of kunnen er voldoende ramen open. Je kunt dit meten door CO2 detectie toe te passen binnen de ruimtes. In de vorm van bijvoorbeeld een stoplicht kun je zien wat de gas concentratie is binnen een ruimte. Groen is goed, oranje is actie ondernemen (bijvoorbeeld ramen en deuren opzetten zodat het goed kan ventileren) en rood is ruimte verlaten. Op deze manier kan CO2 detectie je op tijd alarmeren / adviseren om meer of minder te ventileren.

Wat is CO2 en wat zijn gevaarlijke waardes?


In het kort, want er is nog veel meer over te vertellen. CO2 is geen CO (koolmonoxide) en heet ook wel koolstofdioxide, kooldioxide of koolzuurgas. We ademen zuurstof in en ademen CO2 uit. Bomen nemen het op, helaas zijn er vaak niet heel veel bomen en planten aanwezig in ruimtes. Daarnaast verdringt het gas zuurstof, echter is dit marginaal. Je kan immers nog steeds een prima zuurstof concentratie hebben terwijl de kooldioxide waardes gevaarlijk hoog zijn. Daarom is O2 (zuurstof) detectie niet voldoende en kan je beter CO2 detectie gebruiken binnen bedompte, slecht geventileerde ruimtes. Het gas is geur- en kleurloos, dus je kunt het niet zelf waarnemen. CO2 is zwaarder dan lucht. In de atmosfeer is er gemiddeld 300 tot 400 PPM (Parts Per Million) CO2 aanwezig. Wat zijn nou gevaarlijke waardes?

  • Bij blootstelling aan 1000 PPM (0,1%) voor een langere periode ontstaan er al concentratie problemen.
  • De bovengrens voor een binnenklimaat (advies GGD) is 1200 PPM en in uitzonderlijke gevallen 1500 PPM.
  • Bij blootstelling van 5000 PPM (0,5%) heb je al de maximale wettelijke grenswaarde behaald en moet je de ruimte verlaten.
  • Alle waardes boven de 5000 PPM zijn slecht voor de gezondheid kan het leiden tot bewusteloosheid en kan uiteindelijk dodelijk zijn.

Er zitten nog heel veel stappen tussen. Echter, wil je dat de luchtkwaliteit van de ruimte altijd onder de 1000 PPM blijft. Dan word er gesproken over een gezond binnenklimaat. En geloof ons, er zijn voldoende kantoren, klaslokalen en collegezalen waar dit niet op orde is. Daarom is deze detectie een waardevolle aanvulling. Een goede CO2 detectie zal tot 700 PPM groen licht geven, van 700 tot 1000 PPM oranje licht geven (ga ventileren) en bij 1000 PPM rood licht moeten geven (verlaat de ruimte). 

De oplossingen met CO2 detectie.

 

Wij als 7Solutions, specialist in gasdetectie, helpen u graag om de CO2 waarden te monitoren, door middel van CO2 detectie. Door de CO2 te monitoren weten we dat de lucht gezond is, en de aerosolen veel minder kans hebben om het virus te verspreiden. Afhankelijk van de ruimte, het aantal personen en de ventilatie kunnen wij bekijken welke CO2 detectie het beste past. Daarnaast is ook de locatie waar de detectie geplaatst, is sterk van belang. Direct bij het open raam heeft namelijk geen zin.  Wij zijn merkonafhankelijk en hebben een heel pallet aan mogelijkheden.  7Solutions voert diverse merken op het gebied van CO2 detectie bijvoorbeeld SenseAir Aranet4, Honeywell CO2 Air Monitor, Analox Air Quality Guardian en andere merken. Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen over CO2 detectie voor uw school of organisatie? Neem dan contact met ons op, we denken graag met u mee. Bellen is sneller: 010 27 99 991 of gebruik de chatfunctie.

Informatie

7Solutions heeft een eigen service- en onderhoudsafdeling waar we elk gasdetectie-apparaat kunnen onderhouden, ongeacht het merk of de leeftijd.